Új a vállalkozásod és még nincs weboldalad? Vagy pedig nem hoz elég látogatót az oldalad?

Biztos találkoztál már te magad is ezekkel a problémákkal, ha saját vállalkozásod van. Felmerült már benned a kérdés, hogy mivel teheted jobbá a vállalkozásod, hogyan használd céltudatosabban a weboldaladat? Ha igen, akkor ezt a cikket neked írtam.

Összeszedtem a legfontosabb szempontokat ahhoz, hogy meg tudd saját magad is ítélni, hogy mitől lesz jó egy weboldal, mi a legfontosabb eleme a weboldaladnak, mire figyelj amikor te magad készíted az oldalad, milyen tartalmi elemekre válaszoljon a weboldalad, illetve milyen kötelező technikai beállításai vannak egy weboldalnak, amivel megalapozhatod a vállalkozásod jövőjét.

Milyen a jó weboldal?

Mielőtt belefogtok egy új weboldal készítésébe vagy készíttetésébe,  jó pár fontos dolog van, amit érdemes először saját magatoknak átgondolni.

 

Mi a célod a weboldallal?

Szeretnéd, hogy legyen

Szeretnéd, hogy jól konvertáljon és a marketing eszközként szeretnéd használni az oldalad

Önmagában egy egyszerű weboldal nem fogja csak úgy odaterelni az ügyfelet, természetesen van aki megtalálja, azonban ha céltudatosan építed az oldalad egy folyamatos marketing stratégia alapján akkor különböző eszközök állnak rendelkezésedre:

1. Direkt marketing – Facebook, Instagram, Google Ads hirdetések, és posztok

2. Indirekt marketing – SEO kereső optimalizálás, céltudatos kulcsszó alapú szövegírás, és felépítés.

De mégis milyen a jó honlap?

A jó weboldal..

 • Bizalmat ébreszt a potenciális látogatóban.
 • Egyezik azzal az arculattal amit a vállalkozásnak kialakítottál ( minden online és offline kreatív anyagon, és maga a vállalkozásban).
 • Eltalálja a célcsoport színeit, stílusát.
 • Információt nyújt.
 • Jól használható tehát megtalálják az ügyfelek amit keresnek, az információk és funkciók könnyen elérhetőek.
 • Az ügyfél problémájára megoldást kínál.
 • Mindig egy teljes marketing koncepció része.
 • Tudatosan épül, és kiegészül a vállalkozás előrehaladtával.
 • Szép, esztétikus lényegre törő. Mivel nagyon kell figyelnünk az első benyomásra. A márka és a vállalkozás szempontjából nagyon fontos, hogy milyen kép alakul ki rólunk, a cégünkről vagy a termékünkről és szolgáltatásunkról. Egy esztétikailag hibátlanul kivitelezett oldal azt a benyomást kelti a felhasználókban, hogy törődünk azzal, amit csinálunk, és profik vagyunk.
 • És MINDEN eszközön szépen, optimalizáltan és esztétikusan jelenik meg (telefon, tablet stb..)

És akkor itt át is térünk arra, hogy

„Milyen egy szép weboldal?” Milyen a jó design?

A design nem egy dekoráció, nem a művészetről szól, mindamellett, hogy egy nagyon szubjektív dolog, nagyon fontos, hogy felkeltsük vele a látogató figyelmét, és eljuttassuk vele a márka üzenetét a felhasználóhoz.
Ezért is nagyon fontos, hogy arculat azonos, informatív legyen, illetve ne raboljuk feleslegesen a látogató idejét, különben nagy valószínűséggel el fogja hagyni az oldalunkat.

Tehát a webdesign (webdizájn) legyen azonos a célcsoporttal, azonban legyen eltérő a konkurenciától.

A weboldalunk a márkánk és szolgáltatásunk webes arculata, így teljes mértékben tükröznie kell a vállalkozás stílusát.

Fru Creative Design refencia weboldalak

Milyen tartalmat tegyek a weboldalamra?

Tedd fel magadnak a kérdést: az információk teljesen világosak és hasznosak azon felhasználók számára, akik először látják a weboldalt? Hasznosan lekötjük a látogató figyelmét?

Nem az a fontos, hogy minél több tartalom legyen a weboldalon, hanem az, hogy minél több értékes tartalom legyen a felhasználónak rajta. Itt át kell gondolni, hogy mi az, amit a célcsoportod meg szokott kérdezni tőled, mi az amire esetleg te is rákerestél már a google-be, hogy informálódj (természetesen a saját témakörödön belül), mi az amivel ki tudsz emelkedni a konkurenciáktól, hogy megtaláljon a célközönséged, és nagyon fontos, hogy milyen valós problémára tudsz a felhasználóidnak megoldást adni.

Milyen kérdésekre kell válaszolni a weboldalamnak?

 • Ki vagy?
 • Mi a filozófiád?
 • Milyen szolgáltatásokat, termékeket kínálsz?
 • Kinek ajánlod az egyes szolgáltatásokat?
 • Hogyan működik a szolgáltatásod?
 • Mitől vagy jobb? Miben különbözöl a versenytársadtól?
 • Milyen kiemelt szolgáltatásod van ami csak nálad, vagy nagyon kevés helyen érhető el.
 • Hol vagy helyileg?
 • Mennyire vagy megbízható? Ezt a legegyszerűbben az ügyfeleidről kapott véleményekkel tudod megmutatni, ezért is nagyon fontos, hogy gyűjtsük a Google-ben, és a Facebookon az ügyfeleink pozitív véleményét, hogy még nagyobb bizalmat ébresszünk a látogatóban.

Ha érdekel, hogy én milyen weboldalakat szoktam készíteni

akkor nézd meg a referenciáimat, vagy ha szeretnéd, hogy egy profi webdesigner készítse el a weboldaladat, akkor vedd fel velem a kapcsolatot!

Hogyan készül egy weboldal?
Mik a weboldal készítésének a lépései?

Weboldal tervezés 

Első körben neked kell kitalálni, vagy akár egy marketines segítségét tudod kérni ebben, de először ki kell találni a weboldal célját. Ha eldöntötted, hogy ezt te tényleges használni szeretnéd mint marketing eszköz, nem csak azért, hogy legyen, hanem azt szeretnéd, hogy akik még nem is tudják, hogy létezel, vagy nem a környékeden keresnek azok is megtaláljanak, ahhoz szükséged van egy jó marketing stratégiára. Tehát tudnod kell, hogy indulj, hogyan kommunikálj, mit használj a Facebookon, Instagramon, és egyéb felületeken, milyen hirdetésekkel éred el a célod stb.

Szakember kiválasztása

Mindig bizonyosodj meg arról, hogy milyen munkát ad ki a kezéből a szakember. Nagyon sok jó, és nagyon sok rossz webdesignerrel találkozhatsz miközben a megfelelő szakembert keresed. Sajnos számos esetben volt, hogy frissen készült weboldalakat kellett teljesen újra átalakítanunk, mert nem követett semmilyen marketing tervet, és teljesen használhatatlan volt a weboldal funkcionálisan és ráadásul nem is nézett ki szépen.

Ami nagyon fontos, hogy mindig kössetek szerződést, ami véd téged, illetve természetesen a webdesignernek is egy biztosítékot jelent.

Ha egyedi fizetős bővítmény van az oldalon, mindig jelezd, hogy azt te szeretnéd megvenni, így később sem esel el a frissítésektől, és amúgy is kifizeted ezeknek az árát, csak a webdesignerek, webfejlesztők belekalkulálják a bővítményeknek, weboldal sablonoknak az árát az ő díjukba. Azonban, ha eltűnik a webdesigner aki készítette az oldalad, nem esel abba a csapdába, hogy nem tudod frissíteni az oldalad összetevőit, így mindig frissen és biztonságosan tudod tartani a weboldalad, ami a mai világban nagyon fontos.

Számos példát láttam mára arra, hogy meg kellett újra venni ezeket a bővítményeket, wordpress sablonokat, egyéb weboldal sablonokat, mivel nem tudtuk elérni a weboldal eredeti készítőjét.

Mindig kérdezd meg, hogy te magad később tudod-e módosítani az oldalt, vagy erre milyen folyamat áll rendelkezésre, nehogy hoppon maradj a weboldal átadása után.

Weboldal terv készítése:

Onnan tudod, hogy jó kezekbe kerültél ha a webdesigner, webfejlesztő meg akarja ismerni a vállalkozásod minden szegletét. Ebben a lépésben érdemes megtervezni, vagy megterveztetni a weboldal tartalmát, kinézetét, a szövegeket, a színeket, és a webes arculatot. Ez nem feltétlenül a te feladatod, az is nagyon jó ha konkrét elképzelésed van a weboldal kinézetéről, de a jó webdesigner a te elképzeléseidet ha kell kiegészíti a saját tudásával, és eddigi tapasztalataival. Összegyűjti ezeket a fontos információkat, és ez alapján készíti el a weboldalad.

Weboldal menü elkészítése:

Összerakjuk az ideális marketing stratégia alapján átgondolt weboldal menü felépítést.

Főoldal elkészítése:

Összerakjuk a főoldalt, ami a legkritikusabb része a weboldalnak. Itt dől el minden, a kezdőoldal pontos tartalmáról később bővebben fogok írni.

További aloldalak elkészítése:

Miután kialakítottuk a főoldalt, így megtaláltuk az ideáli webes arculatot ami tükrözi a vállalkozásod, ezt az arculatot az összes többi aloldalon is szépen átvezetjük.

Reszponzív oldal beállításai:

Ha minden elkészült és teljesen elégedett vagy az oldallal, akkor mobilra és tabletre is optimalizáljuk az oldalt. Ehhez vannak különböző eszközök a neten „online responsive checker” néven, ahol több különböző méretű laptopra, telefonra, és mobilra is meg tudod nézni a kész weboldalad.

 

Tesztelj!

Mindig fontos, hogy bárkit választotok ti is mindig nézzétek át az oldalt, hogy tényleg minden rendben van-e és ha valami nem működik, akkor szóljatok a készítőnek, vagy javítások. Minden gombot nyomjatok meg, minden űrlapot ellenőrizettek le, hogy tényleg meg jön-e a levél.

 

Átadás, oktatás:

Nálam a következő lépés a weboldal átadása és oktatása. Én külön figyelmet fordítok arra, hogy mindig megmutassam egy ingyenes oktatáson, hogy hogyan tudod módosítani a weboldalad szövegét, képeit, aloldalait, a menüt, és bármilyen egyéb fontos összetevőt, ami neked a későbbiekben kellhet.

Melyek a weboldal legfontosabb elemei?

SSL tanusítvány

Ha már van weboldalad, de nem hallottál még az SSL tanusítványról az azért lehet, mert a webdesignered, webfejesztőd jól beállította. Az SSL tanusítvány alapvetően egy internetes hitelesítő tanúsítvány, amit ma már teljesen ingyenesen beállítható a tárhelyeden, ezzel igazolva a domain címed hitelességét. Az SSL lényege, hogy a weboldaladat biztonságosnak tituálja a böngésző. Itt igazából akkor van probléma, ha nincs beállítva, mert akkor ilyen üzeneteket kapnak a felhasználók akik meglátogatják az oldalad:

Senki nem szeretne így elveszteni új potenciális látogatókat, így erre a beállításra nagyon figyeljünk.

Honnan tudjuk, hogy be van állítva az SSL az oldalunkon?

Nagyon egyszerűen ha a böngészőben a domain címünk mellett egy ilyen kis lakat jelenik meg:

Akkor minden rendben van az oldalunk SSL beállításaival.

Domain cím

A domain cím a weboldalad ismertetője, ez alapján találnak meg téged. Nagyon fontos, hogy könnyen megjegyezhető, rövid, és egyedien rád jellemző domain (honlap) címet válassz a webodaladhoz.

Tárhely

A tárhely az a hely ahol a weboldalad működik, e nélkül nem lehetséges weboldalakat létrhozni. A tárhelyről később még írok részletesebben.

Megfelelő színhasználat

A webdizájn kialakításában az egyik legfontosabb pillér a megfelelő szíhasználat. Eszétikus, harmonikusan kapcsolódó színeket érdemes használni az oldalon, ami egyben megjelenik a vállalkozásod arculatában. A színek harmonikus kiválasztása mellett nagyon fontos, hogy jól használd a színeket. Érdemes kiválasztani egy erőteljesebb színt amivel kiemeléseket végezhetsz, hogy ne legyen túl steril az oldalad.

Megfelelő szövegezés

Könnyedén érthető a célcsoport nyelvén, kulcsszavakkal íródott szöveg a weboldalad alapja. E nélkül lehet nagyon szép a design és szuper a weboldal, de ha nincs fent a megfelelő tartalom a szolgáltatásodról, vagy akár a termékeidről, akkor a felhasználó nem fogja tudni megérteni, hogy mire való a szolgáltatás, miért kellene pont ez neki, vagy épp azt hiszi, hogy mivel nincs elég információ az oldaladon a szolgáltatásodról, nem is értessz igazán hozzá.

Grafikai és felépítési szempontból az oldalad legyen:

 • Letiszult
 • Informatív, könnyen értelmezhető pl ikonokat ábrákat is nyugodtan használj (arculat azonosan)
 • Használj bátran figyelemfelkeltő grafikus látványelemeket, azoknál a részeknél ami kiemelnél.
 • Ne legyen túl tömör a szakaszok elhelyezkedése
 • Mindig vezesd a felhasználót gombokkal, ne hagyd lógni a levegőben a kiemelt részt, mindig legyen lehetősége tovább görgetni, vagy épp átkattintani egy másik aloldalra .
 • Legyen egyértelmű menüd, ami a leghasznosabb oldalaidat tartalmazza a könnyebb navigáció miatt
 • Legyen lábléced térképpel, kattintható elérhetőségekkel, kattintható címmel ami egyből a google mapsre visz, akár kapcsolatfelvételi lehetőséggel
 • Legyen reszponzív

Legyen jól felépítve a főoldalad.

Ez az amit először látnak

Legyen egy figyelemfelhívó fejléc szakasz, amivel már utalást tehetsz az ügyfél problémájára, vagy a vállalkozásod különlegességére, vagy arra amit te kínálsz és egyedi. Határozott üzenetet adj a felhasználónak mivel 5 mp-ed van meggyőzni, hogy tovább görgessen.

Mutatkozz be, mond el ki vagy, mutasd be a szakértelmed, miért te leszel az ideális választás.
Tegyél fel egy szép képet magadról, hogy arcot tudjanak kötni a szolgáltatásodhoz.

Ismerd fel a problémát amit te orvosolni tudsz, világíts rá és mutasd be a vágyott állapotot amit együtt elérhettek a vendégeddel.

Szolgáltatások bemutatása. Mutasd be, hogy mit kínálsz az egyes szolgáltatásoknál (itt röviden, majd a szolgáltatás oldalon hosszabban bemutatva). Emelj ki olyan szolgáltatásokat amiktől egyedi leszel, amire vágynak az emberek.

Mutasd be az eddigi ügyfél által kapott véleményeket. Ha még nincs, akkor kezd el gyűjteni, mert ez egy nagyon hasznos eszköz arra, hogy bizalmat ébressz a nézelődőben.

Ha a szolgáltató szektorban vagy akkor mutasd be a referencia képeidet.

Bejegyzések, blogok rész. Ha van weboldalad, akkor biztosan tudod már, hogy milyen fontos az, hogy írj aktuális tartalmakat az oldaladra, hogy az ügyfelek több irányból is megtalálhassanak téged. Ez amiatt is fontos, mert értékes tudást tudsz adni a nézelődőnek, illetve így tudod elérni, hogy az oldalad SEO optimaliztálabb legyen, és a Google-ben is előrébb kerüljön az oldalad.

Legyen átvezetés az összes fontos aloldalra mint pl. a bemutatkozó résznél a bemutatkozó oldalra. A szolgáltatás résznél a szolgáltatásokra, legyen átvezető termék kategóriákra, az árlistára, referenciákra, kapcsolat oldalra.

Ha szeretnél profi kezekben lenni a weboldal készítésekor

akkor nézd meg a referenciáimat, vagy vedd fel velem a kapcsolatot.

Milyen költségei vannak egy weboldalnak?

Domain költsége

Ez attól függ, hogy honnan vásárolod meg a domain címed az ár általában 2000 Ft/év körül van „.hu”-s domain címek esetében. Igazából szinte teljesen mindegy, hogy honnan vásárolod meg a domain címet.

Tárhely költsége

Itt már sokkal nagyobb eltérésekkel találkozhatsz, amire itt kifejezetten figyelj az az, hogy jó véleménnyel legyen az ügyfelek a kiválasztott tárhely szolgáltatóról, biztosítsanak neked friss PHP-t, illetve a tárhely mindenképp SSD tárhely legyen. Az SSD tárhelyek sokkal gyorsabb kiszolgálást tudnak a weboldaladnak nyújtani mint a régebbi HDD alapú tárhelyek.

DE ami a legfontosabb, hogy mindig kérdezd meg, vagy nézz utána, hogy osztott, vagy egyedi tárhelyet kapsz-e. Ha osztott a tárhely akkor menekülj, mivel ez azt jelenti, hogy egy tárhelyen akár több weboldalt is tartanak. Ami több szempotnból is veszélyes:

Ha nagyon sok weboldal van a tárhelyen akkor ettől a te oldalad is lassú lehet

Más oldaltól vírusos lehet a weboldalad, így elvesztheted a tartalmaid ha nincsen mentve a weboldal.

A tárhely költsége kb 12.000/év-től van, ez szintén a tárhelytől függ.

 

Üzemeltetés költsége:

Ez egy olyan állandó költség amit minden weboldal tulajdonosnak ajánlok. A weboldalt az átadás után üzemeltetni kell. De mit is takar az üzemeltetés? WordPress weboldalak esetében ez a wordpress frissítését, a téma frissítését, és a bővítmények frissítését jelenti. Ha üzemeltetőd kezeli a tárhelyed (és jobb esetben így van), akkor frissen tartja neked a PHP-t is és a különböző egyéb összetevőit az oldaladnak, ami fontos lehet. Ezek a frissítések általában havonta történnek meg, illetve biztonsági rések frissítésekor azonnal frissíteni kell az adott összetevőt. Ami még nagyon fontos az üzemeltetésekor a weboldal/webshop mentése. Egyszerűbb weboldalakat amik nem frissülnek folyamatosan pl. különböző bejegyzésekkel, blogokkal azokat elég havonta lementeni egy KÜLSŐ szerverre. Webshopok esetében napi, nagyon nagy forgalmú webshopok esetében akár napi többszöri mentésre is szükség lehet.

A mentéskor nagyon fontos, hogy külső tárhelyre mentsük a weboldunkat, mivel ha esetleg megfertőződik valamilyen vírussal az oldalunk, akkor az eljuthat a tárhelyig is, így onnan nem biztos, hogy vissza tudjuk állítani az eredeti állapotára, míg ha egy külön helyen van a mentésünk, onnan könnyedén és biztonságosan visszállíthatjuk a fertőzés előtti verziót.

Weboldal költsége:

Ez mind attól függ, hogy mit szeretnél, és, hogy mi a célod a weboldallal. Ha szeretnéd, hogy csak fent legyél a neten, akkor azt egy kisebb weboldallal is el tudod érni, viszont így elesel a részletes bemutatás miatti google keresős helyektől. És olyan lehetőségektől, amivel az oldaladra tudod csalogatni a látogatókat. Ilyen fontos elem pl., hogy a szolgáltatásaidnak, termékeidnek legyen külön aloldala, hogy a vállalkozásodra minnél több specifikus kulcsszót tudjatok tenni az aloldalakra, így biztosítva, hogy a Google-ben előkelő helyet kaphasson az oldaladtok.

Vagy akár specifikus tudsz Facebookon, Google hirdetésekben hirdetni az egyes szolgáltatás aloldalaidra.

Ha minden szolgáltatásod egy oldalon van, akkor sajnos csak röviden tudod bemutatni a szolgáltatásokat különben nagyon hosszú lesz az aloldal, ami egyáltalán nem hatékony.

Összeraktam egy alap weboldal menüt, ami minden weboldal tulajdonosnak szinte kötelező, ha érvényesülni szeretne az interneten. Ez a minimum weboldal menü 6 aloldalból áll:

 • Kezdőlap
 • Bemutatkozás oldal
 • Szolgáltatások gyűjtő oldala ( de mint említettem ennél hatékonyabb, ha külön szolgáltatás oldalak készítessz, készíttetsz)
 • Referencia oldal
 • Árlista oldal
 • Kapcsolat oldal

Ez kb. 180.000 Ft-ba kerül nálunk (2021. februárban, ha esetleg később olvasnád a bejegyzést), ami tartalmazza:

 • A weboldal teljes felépítését
 • Marketinges stratégia tervezést az oldal tartalmaira
 • Marketinges szövegírást
 • Biztonsági beállításokat
 • És minden olyan egyéb beállítást ami a weboldalad működéséhez kellhet.

 Minél jobban szeretnéd kihasználni a marketing lehetőségeket annál jobban szét kell bontani marketing stratégia alapján a szolgáltatásaidat, hogy külön hirdethess rájuk, és célzottabban irányíthassuk a felhasználót. Nálunk egy szolgáltatás aloldal + 15.000 – 25.000 Ft körül van. Ez függ a tartalomtól, a célcsoporttól és maga az aloldal hosszától, és a kitalált marketing stratégiától.

Dolgozzunk együtt!

Vedd fel velem a kapcsolatot, vagy töltsd ki az ajánlatkérő űrlapomat, és valósítsük meg együtt az egyedi, és professzionális arculatodat!